Talajtömörség vizsgáló

MI A TALAJTÖMÖRSÉG?

Talajtömörség bármely talajtípusnál előfordulhat. A talajon áthaladó forgalom és a talajművelés következtében a talajrészecskék az évek során összecsoportosulhatnak és kitölthetik a légréseket a talajban, ezáltal a megművelt talaj alatt „szántási teknőt” hoznak létre. Ilyen esetekben egy kemény réteg képződik, amely megnehezíti a nedvesség és a gyökerek számára, hogy behatoljanak a talajba.
Bizonyos talajtípusok hajlamosabbak a tömörödésre, mint más típusok, de amint a tömör réteg kialakul és a nedvesség és a forgalom hatása folytatódik, a tömör réteg még tömörebb és sűrűbb lesz.

MI A TALAJTÖMÖRSÉG VIZSGÁLÓ MŰSZER?

A talajtömörség vizsgáló műszer olyan talajkutató szondacölöp, amely a talaj tömörségét méri az ASAE S313.3 szabvány alapján. A vizsgálóműszert kétfajta heggyel szállítjuk: kis heggyel (1/2″ átmérő), amelyet szilárd altalajnál használunk, és a nagy heggyel (3/4″ átmérőjű), amelyet puha talajban használunk.  A számlapon két skála van (hegyenként egy skála), amelyek font / négyzethüvelykre vannak kalibrálva a kúpos hegy alapterületé szerint.