Bővítmények


Modul - Joomla! Extensions Directory Modulok

A modul az oldalak leképezéséhez használt könnyebb súlyú és rugalmas bővítmény. A modulokat az oldal olyan kis részeihez használhatjuk föl, általában kevésbé összetettek, ill. különféle komponenseken keresztül láthatók. Hogy folytassuk a könyvhasonlatot, modul a lábjegyzet vagy a fejléc blokkban látható, vagy esetleg egy adott oldalra tehetünk kép/aláírás blokkot. Nyilvánvaló, hogy bármelyik oldalon lehet lábjegyzetünk, de nem mindegyiken. A lábjegyzetek is az olvasott fejezettől függetlenül jelenhetnek meg. Hasonlóképpen a modulokat a betöltött komponenstől függetlenül helyezhetjük el.

A modulok olyanok, mint a kisalkalmazások, melyeket bárhová tehetünk a webhelyen. Bizonyos esetekben a komponensekkel együtt működnek, máskor viszont teljesen önálló kódrészletek, melyek az adatbázisban lévő adatokat jelenítik meg, például a cikkek (Rövid hírek) modult általában adatok kivitelére használják, de lehetnek az adatbevitelhez használható interaktív űrlapelemek is, például a Bejelentkezés modul vagy a Szavazások.

A modulokat a sablonban definiált modulpozíciókhoz a kiszolgáló oldalon a Modulkezelőben a modulpozíció módosításával rendelhetjük hozzá. Három hasábos elrendezés esetén gyakori például a “left” és a “right”.

A modulok megjelenítése

Mindegyik modult modulpozícióhoz rendeljük hozzá a webhelyen. Ha két különböző helyen kívánja megjeleníteni, akkor másolatot kell készítenie a modulról, és a másolatot hozzá kell rendelnie egy új helyen a megjelenítéshez. Megadhatjuk azt is, hogy mely menüpontoknál (és ezáltal oldalakon) jelenjen meg egy modul, kijelölhetjük az összes menüpontot, vagy a Modul [Módosítás] képernyőn a Control gomb nyomva tartása közben több helyet is egyesével kiválaszthatunk.

Megjegyzés: a Főmenü az egy modul! Amikor új menüt hozunk létre a Menükezelőben, akkor tulajdonképpen a Főmenü modul (mod_mainmenu) kódját másoljuk, és adjuk az új menü nevének. Amikor másolatot készítünk egy modulról, akkor a paraméterei nem másolódnak, egyszerűen csak hagyjuk a Joomlának, hogy két különböző beállítással ugyanazt a kódot használja.

Rövid hírek példa

A Rövid hírek az a modul, mely hozzárendelhető modulpozícióban jeleníti meg a webhelyünk cikkeit. Használhatjuk és konfigurálhatjuk úgy, hogy csak egy kategóriát, az összes kategóriát jelenítse meg, vagy véletlenszerűen válassza ki a felhasználók számára kiemelendő cikkeket. Annyi cikket fog megjeleníteni, amennyit beállítunk, és látható lesz a Bővebben… hivatkozás, mely eljuttatja a felhasználót a teljes cikkhez.

A Rövid hírek komponens főleg olyan dolgokhoz hasznos, mint a weblap hírei vagy megjeleníthetjük vele a lapunk legújabb cikkeit.